Massage - Het lichaam als boodschapper

Door middel van aandachtvolle aanraking, waarbij een gevoel van veiligheid voorop staat, is het mogelijk ontspanning en balans te (her)vinden op zowel fysiek als emotioneel niveau. Tevens kunnen er nog diepere lagen van bewustzijn worden aangesproken. 

Alles wat er in jou op het moment leeft, op al die verschillende niveaus, dát is het startpunt van waaruit wij samen gedurende de sessie een verdiepingsreis aangaan. Met jouw specifieke belevingswereld en geschiedenis.

Het lichaam (en wat er allemaal te ervaren is; pijn of fijn, gevoelens en gedachten die komen en gaan, onrust/emotie, of juist stilte) fungeert daarbij als een soort wijze boodschapper; het kan je dingen ‘vertellen’ die nog niet in je directe bewustzijn aanwezig waren. Door met volle aandacht in dat verruimde bewustzijnsveld aanwezig te zijn kan er een 'shift' plaatsvinden, waarbij het hele systeem in een diepere ontspanning terecht komt.

Werkwijze

In mijn sessies gebruik ik verschillende massage- en bewegingstechnieken;

- Grepen uit de westerse klassiek massage

- Lange verbindende effleurages vanuit de holistische visie, met als belangrijke doel het lichaam (weer) meer als geheel te ervaren

- 'Deep tissue’ technieken, waarbij het diepere bindweefsel wordt aangesproken. Dit bindweefsel (ook wel fascia genoemd) is als een soort visnet-structuur verweven met de spiervezels, spierbundels, organen en ligamenten. Aan elkaar verbonden van top tot teen, door je hele lijf.

Middels bepaalde handgrepen (meer of minder stevig, en veelal in traag tempo) kunnen verklevingen of te gespannen delen in 't bindweefsel worden losgemaakt, waardoor er (letterlijk!) ruimte wordt gemaakt in de structuren. 

Trager methode

Waar ik veel gebruik van maak is de Trager methode, een prettige en effectieve vorm van bewegingseducatie, die gericht is op ontspanning en grotere beweeglijkheid. Subtiele ritmische bewegingen, en daarbij aandachtige aanraking, laten je op een dieper niveau ervaren dat er meer beweging mogelijk bleek dan dat je ‘mind’ je, vanuit onbewuste patronen, deed geloven. Ook hier kan er dan zogezegd een 'shift' plaatsvinden.

 

Tenslotte werk ik veelal vanuit intuïtie, waarbij ik telkens opnieuw afstem op gevoelsniveau met jou als ontvanger.